Nieuws 17-09-2021

Wereld patiëntveiligheidsdag 2021

Veilige zorg is logisch. Maar om veilige zorg te blijven geven, zijn we er veel mee bezig. En besteden we er vandaag op wereld patiëntveiligheidsdag van de Wereld Gezondheid Organisatie extra aandacht aan. Het thema van dit jaar is de zorg voor moeder en kind, vooral rond de bevalling. HollandPTC heeft hier niet direct mee te maken. Daarom hebben we het thema vertaald naar ‘Veilige zorg voor mensen met jonge kinderen of een kinderwens’.

Wat doen we specifiek voor deze groep?
Leeftijdsspecifieke zorg, voor de patiënt Jonge mensen met kanker hebben vaak specifieke vragen en zorgen, over werk, huis en hypotheek, maar ook over vruchtbaarheid en kinderen. Om deze zorg bij HollandPTC te kunnen geven, hebben we ons aangesloten bij het AYA zorgnetwerk. Onze verpleegkundigen hebben een opleiding gevolgd en kunnen de specifieke zorg organiseren. Zo zorgen we er samen voor dat we voor, tijdens en na de protonentherapie veilige zorg bieden voor mensen met jonge kinderen of een kinderwens.

Aandacht voor het gezin
Wilt u uw kind/kinderen zo goed mogelijk uitleggen wat de bestraling inhoudt en hoe u de zorg voor uw peuter combineert met dagelijkse bestralingen? Dan kunt u terecht bij onze verpleegkundigen. Zij luisteren en proberen uw zorg bij HollandPTC zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij uw behoeftes en kunnen helpen met tips en ondersteuning van andere zorgverleners.

Hieronder leest u 3 boekentips om de bestraling te bespreken met uw kinderen.

  • Voor jonge kinderen: Radio Robbie en zijn gevecht tegen de slechte kankercellen
    Een prentenboek met uitleg hoe de bestraling werkt. U kunt het boekje van ons lenen.
  • Voor kinderen in de middenbouw van de basisschool: Willem Wever over protonentherapie
    Een filmpje van Willem Wever waarin uitgelegd wordt wat protonen zijn en hoe het werkt. De link naar het filmpje kunt u via de verpleegkundige krijgen.
  • Voor oudere kinderen: The Intrepid Protonman
    Een stripboek in het Engels over hoe protonentherapie werkt. U kunt het stripboek van ons lenen.