Waarom zou u voor protonentherapie kiezen?

Gezond weefsel beter sparen

Het voordeel van protonentherapie is het beste te beschrijven als ‘gezond weefsel beter sparen’. Met protonen kunnen we veel nauwkeuriger bestralen dan met de gewone bestraling met fotonen. Dit betekent dat we gezond weefsel en organen rondom de tumor minder raken. Zo heeft u een kleinere kans op bijwerkingen van de bestraling. En dat kan u een betere kwaliteit van leven geven.

Gericht bestralen

Protonentherapie is een vorm van bestraling waarbij de tumor heel gericht behandeld wordt. De protonen, waarmee bestraald wordt, zijn heel kleine natuurkundige deeltjes die hun elektrische lading heel precies op één plek afgeven. Zo maken zij de kankercellen in de tumor kapot zonder het omliggende weefsel onnodig te beschadigen. De protonen verlaten het bestralingstoestel in een bundel en gaan door de huid heen, het lichaam binnen, naar plek van de tumor. Daarom wordt protonentherapie vooral toegepast bij tumoren die dicht bij kwetsbare organen liggen, zoals oogkanker, hersentumoren, borst-, long- en hoofd-halskanker.

Bestralingsruimte voor protonentherapie
Wat is protonentherapie?
Lees meer Sluiten

Protonentherapie is een vorm van bestraling. In plaats van fotonen worden nu protonen gebruikt. Protonentherapie wordt vooral ingezet bij tumoren die dicht bij kwetsbare organen liggen. In Nederland is protonentherapie een erkende therapie en wordt daarmee ook vergoed door zorgverzekeraars.

Nederland heeft drie protonencentra: in GroningenMaastricht en Delft.

Hoe werkt protonentherapie precies?
Lees meer Sluiten

De werking van protonentherapie is een heel technisch verhaal. We proberen het u zo goed mogelijk uit te leggen en maakten een filmpje speciaal voor kinderen. In het kort komt protonentherapie erop neer dat geladen deeltjes op de tumor worden afgestuurd en eenmaal in de tumor aangekomen, hun energie afgeven en tumorweefsel vernietigen. We kunnen de snelheid van protonen heel gericht instellen en de protonen precies in de tumor tot stilstand laten komen.

Wat zijn de voordelen van protonentherapie?
Lees meer Sluiten

Het belangrijkste voordeel van protonentherapie is dat de meeste energie wordt afgegeven ín de tumor en minder rondom de tumor. Hierdoor blijven het weefsel en de organen rondom de tumor gespaard en vermindert de kans op bijwerkingen. Een ander voordeel van protonentherapie is de hoge dosis die aan de protonen kan worden meegegeven, hoger dan bij fotonen het geval is.

Voor wie is protonentherapie geschikt?
Lees meer Sluiten

Protonentherapie is vooral geschikt voor patiënten met tumoren dicht bij kwetsbare organen. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie ontwikkelen de protonencentra in Nederland richtlijnen over welke kankersoorten in aanmerking komen voor behandeling met protonen.

Meer over de behandeling van specifieke tumoren leest u op de pagina soorten kanker.