Wat is HollandPTC?
HollandPTC is een zelfstandig poliklinisch centrum voor protonentherapie, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, in Delft. Het is opgericht door Erasmus MC, LUMC en TU Delft. Het is binnen de Medical Delta met deze centra een actief samenwerkingsverband in zorg, onderwijs en wetenschap. Ook zijn er samenwerkingsverbanden met gerenommeerde nationale en internationale protonencentra. Samen met deze centra, universiteiten, ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars onderzoekt HollandPTC voor welke vormen van kanker protonentherapie het meest geschikt is en kosteneffectief is en hoe de behandeling kan worden verbeterd.
Missie, visie, kernwaarden
Missie HollandPTC biedt patiënten de beste protonentherapie die er op dit moment voor hen is in een veilige en gastvrije omgeving. Daarmee dragen we bij aan de kwaliteit van leven en de overleving van mensen met specifieke vormen van kanker. Met wetenschappelijk onderzoek optimaliseren en valideren we protonentherapie en ontwikkelen we nieuwe, betere, behandelingen van kanker.
Visie Het is de opdracht van HollandPTC om de toegevoegde waarde van protonentherapie aan te tonen in samenwerking met de nationale en internationale radiotherapeutische en oncologische gemeenschap. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en patiëntervaringen moet protonentherapie een eigen, juiste plaats krijgen in de behandeling van mensen met kanker. Wij doen dit vanuit de ambitie een vooraanstaand instituut te worden voor therapie en wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met het Erasmus MC, het LUMC en TU Delft. Onze activiteiten dragen bij aan de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van protonentherapie.
Kernwaarden HollandPTC wil een open werkplaats zijn, een bruggenbouwer en een kennisdeler. Onze kernwaarden zijn: zorgzaam & zorgvuldig, verbindend & energiek, professioneel & innovatief.
Protonentherapie in Nederland
HollandPTC is een van de 3 protonencentra in Nederland. HollandPTC behandelt patiënten uit heel Nederland en werkt nauw samen met de protonencentra in Groningen en Maastricht. HollandPTC behandelt patiënten met specifieke vormen van kanker en is het enige protonencentrum in Nederland met een bestralingsruimte voor oogtumoren. Protonentherapie is een nieuwe door de Nederlandse overheid erkende therapie. Al jaren werden patiënten naar het buitenland verwezen als zij in aanmerking kwamen voor bestraling met protonen. Tijdens de behandeling bleven ze dan vaak weken in het buitenland. Voor veel patiënten zit er nu een protonencentrum dichterbij. In 2013 heeft de overheid een Regeling Protonentherapie vrijgegeven waardoor er in totaal maximaal 2.200 patiënten per jaar in Nederland behandeld kunnen worden.
Organisatie, financiering en vergoeding
Organisatie De rechtsvorm van HollandPTC is een Besloten Vennootschap (BV).
Financiering Het gebouw en de technische (protonen)installaties zijn gefinancierd met een lening van de Europese Investeringsbank (EIB) en bijdragen van de aandeelhouders Erasmus MC, LUMC en TU Delft. HollandPTC heeft een uitgebreide research & development-infrastructuur. Deze wordt gefinancierd door jaarlijkse bijdragen van de aandeelhouders, researchovereenkomsten met het bedrijfsleven en (inter)nationale subsidies.
Vergoeding zorg Protonentherapie wordt voor bepaalde vormen van kanker gedekt door de basisverzekering en wordt afhankelijk van de zorgverzekeraar en de polisvoorwaarden, volledig vergoed. HollandPTC heeft met alle Nederlandse zorgverzekeraars contracten gesloten voor de vergoeding van de behandeling.
Organisatie en mensen
-
Raad van commissarissen
Raad van commissarissen
De raad van commissarissen heeft 3 leden en houdt toezicht op het beleid van de directie en de algemene gang van zaken binnen HollandPTC. De rvc-leden staan de directie bij met adviezen.
-
Directie
Directie
De directie van HollandPTC bestaat uit een medisch directeur en een operationeel directeur. De medisch directeur heeft patiëntenzorg, R&D en communicatie in portefeuille. De operationeel directeur heeft financiën, HR en bedrijfsvoering in portefeuille.
-
Medisch
Medisch
Het medisch team bestaat uit radiotherapeut-oncologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met protonentherapie. Ook zijn zij ervaren in de bestraling met fotonen. De radiotherapeuten behandelen patiënten die zijn doorverwezen door collega’s uit andere ziekenhuizen en werken nauw met deze collega’s samen. Het medisch team bestaat uit radiotherapeut-oncologen van HollandPTC en gedetacheerde collega’s van onder andere het LUMC, Erasmus MC, HMC, en AMC. Naast patiëntenzorg is klinisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke taak van het medisch team.
-
Paramedisch & zorg
Paramedisch & Zorg
In het team paramedisch & zorg zitten verpleegkundigen, doktersassistenten, medisch secretaresses, medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) en het hoofd paramedisch & zorg. Het team houdt zich onder andere bezig met de voorbereiding en uitvoering van de protonenbestraling, het adviseren, begeleiden en ondersteunen van patiënten en hun familie en het geven van voorlichting. Het zo patiëntvriendelijk mogelijk laten verlopen van de behandeling is, naast veiligheid en kwaliteit, belangrijk in hun werk.
-
Klinische fysica & informatica
Klinische Fysica & Informatica
In het team klinische fysica & informatica zitten klinisch fysici en klinisch fysisch medewerkers. Zij zijn verantwoordelijk voor de natuurkundig-technische aspecten van de bestraling van patiënten. Het waarborgen van de voorgeschreven bestralingsdosis, het optimaliseren van de bestralingsplannen, het garanderen van de juiste uitvoering, het beheer en onderhoud van de bestralingsapparatuur, stralingshygiëne en het verzorgen van de optimale beeldvorming van de patiënt zijn belangrijke onderdelen van hun werk. Naast patiëntenzorg houdt het team zich bezig met wetenschappelijk onderzoek.
-
Research & development
Research & Development
Het research & development-team houdt zich bezig met de opzet en organisatie van het onderzoeksprogramma van HollandPTC. Ook zijn verschillende leden betrokken bij onderzoek en/of voeren onderzoek zelf uit.
-
Bedrijfsvoering & kwaliteit
Bedrijfsvoering & Kwaliteit
In het team bedrijfsvoering & kwaliteit zitten professionals op het gebied van secretariële ondersteuning, financiën, HR, ICT, facilitaire zaken, techniek, huisvesting en gebouwbeheer, kwaliteit en communicatie. Bedrijfsvoering & kwaliteit ondersteunt het management en medewerkers van HollandPTC en bewaakt de samenhang en kwaliteit van de organisatie.
Dr. ir. P.C.J. Leijh
Voorzitter raad van commissarissenProf. dr. P.C. Huijgens (IKNL)
Lid raad van commissarissenProf. dr. ir. L.J. van Vliet (TU Delft)
Lid raad van commissarissenProf. dr. M. (Marco) van Vulpen
Medisch-wetenschappelijk directeurMr. I.J. (Irene) van Haaren
Operationeel directeurProf. dr. M. (Marco) van Vulpen
Radiotherapeut-oncoloog BIG-nummer: 09045537101Drs. S.C.J. (Sophie) Bosma
Radiotherapeut-oncoloog BIG-nummer: 29915507301Drs. S.A.J. (Stefan) Hutschemaekers
Radiotherapeut-oncoloog BIG-nummer: 79913383301Wat houdt mijn functie in?
Mijn werk bestaat uit de behandeling van patiënten met hoofdhals- en hersentumoren. Voorafgaand aan de behandeling bespreek ik het behandelplan en de verwachte bijwerkingen. Tijdens de radiotherapie begeleid ik de patiënt en na het einde van de behandeling verzorg ik een deel van de controle.
Met wie werk ik samen?
De behandeling van kanker is multidisciplinair. Behalve het contact met patiënt werk ik dus ook veel samen met de verwijzend specialisten (hoofdhalschirurgen, kaakchirurgen, neuro-, radiotherapeut- en medisch oncologen), maar ook onderzoekers, diëtisten, logopedisten en verpleegkundigen. Zo komen we samen tot de optimale behandeling voor patiënten en kunnen we deze continue verbeteren.
Dr. M. (Michiel) Kroesen
Radiotherapeut-oncoloog BIG-nummer: 79066434701Wat houdt mijn functie in?
Mijn werk bestaat onder andere uit het (mede)behandelen van patiënten met hersen-, long- en hoofd-halstumoren. Ik bespreek het behandelplan met de patiënt en vertel welke bijwerkingen kunnen optreden. Tijdens de behandeling begeleid ik de patiënt en na afloop van de bestralingen verzorg ik een deel van de controles. Ik vind het belangrijk om patiënten op hun gemak te stellen tijdens de behandeling, maar tegelijkertijd open te zijn over de mogelijke lange termijn gevolgen van de behandeling indien de kanker weg blijft.
Met wie werk ik samen?
Behalve met de patiënt en hun naasten heb ik veel contact met de verwijzend specialisten uit andere ziekenhuizen (hoofdhalschirurgen, kaakchirurgen, neuro-, radiotherapeut- en medisch oncologen) om de kankerbehandelingen af te stemmen. Binnen HollandPTC werk ik in een team met onder andere medische beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers), klinisch fysici, diëtisten, logopedisten en verpleegkundigen om samen aan elke patiënt de optimale behandeling te bieden. Samen met onderzoekers is ons doel om deze behandeling steeds verder te verbeteren.
Drs. M.F. (Myra) Rodrigues
Radiotherapeut-oncoloog BIG-nummer: 09912036701Wat houdt mijn functie in?
Mijn werk bestaat onder andere uit het behandelen van patiënten met hersen-, oog- en borsttumoren. Ik bespreek het behandelplan met de patiënt en vertel welke bijwerkingen kunnen optreden. Tijdens de behandeling begeleid ik de patiënt en na afloop van de bestralingen verzorg ik een deel van de controles. Naast mijn werkzaamheden in HollandPTC werk ik ook als radiotherapeut-oncoloog in het LUMC.
Met wie werk ik samen?
Behalve met de patiënt en hun naasten heb ik veel contact met specialisten uit verwijzende ziekenhuizen (mammachirurgen, plastisch chirurgen, oogartsen, radiologen, radiotherapeut-oncologen) om de kankerbehandelingen af te stemmen. Tevens maak ik deel uit van verschillende multidisciplinaire teams in het LUMC. Ik stem bepaalde werkzaamheden ook regelmatig af met collega’s van andere protonencentra in binnen- en buitenland. Binnen HollandPTC werk ik in een team met onder andere medische beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers), klinisch fysici en verpleegkundigen om samen aan elke patiënt de optimale behandeling te bieden. Samen met onderzoekers is ons doel om deze behandeling steeds verder te verbeteren.
P. (Petra) Dirkx
Hoofd zorgS. (Simone) Messelaar
Verpleegkundig consulent oncologie BIG-nummer: 19026980330Wat houdt mijn functie in?
De verpleegkundig consulent oncologie is het centrale aanspreekpunt en de verbindende schakel tussen de patiënt, behandelend arts in HollandPTC, verwijzende instantie en andere hulpverleners. Naast de verpleegkundige handelingen (zoals huidverzorging) is een belangrijke taak om de patiënt te begeleiden en zorgen en onzekerheden weg te nemen. Daarnaast levert de verpleegkundig consulent een bijdrage aan het doen van (wetenschappelijk) onderzoek.
Met wie werk ik samen?
Om de protonenbehandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, werk ik samen met radiotherapeut-oncologen, medische beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers), doktersassistenten en ondersteunde hulpverleners, zoals een diëtiste en mondhygiëniste.
H.T. (Hetty) Muller
Verpleegkundig consulent oncologie BIG-nummer: 19047977130Wat houdt mijn functie in?
De verpleegkundig consulent oncologie is het centrale aanspreekpunt en de verbindende schakel tussen de patiënt, behandelend arts in HollandPTC, verwijzende instantie en andere hulpverleners. Naast de verpleegkundige handelingen (zoals huidverzorging) is een belangrijke taak om de patiënt te begeleiden en zorgen en onzekerheden weg te nemen. Daarnaast levert de verpleegkundig consulent een bijdrage aan het doen van (wetenschappelijk) onderzoek.
Met wie werk ik samen?
Om de protonenbehandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, werk ik samen met radiotherapeut-oncologen, medische beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers), doktersassistenten en ondersteunde hulpverleners, zoals een diëtiste en mondhygiëniste.
J. (Janny) Poelman
Verpleegkundig consulent oncologie BIG-nummer: 79013805230Wat houdt mijn functie in?
De verpleegkundig consulent oncologie is het centrale aanspreekpunt en de verbindende schakel tussen de patiënt, behandelend arts in HollandPTC, verwijzende instantie en andere hulpverleners. Naast de verpleegkundige handelingen (zoals huidverzorging) is een belangrijke taak om de patiënt te begeleiden en zorgen en onzekerheden weg te nemen. Daarnaast levert de verpleegkundig consulent een bijdrage aan het doen van (wetenschappelijk) onderzoek.
Met wie werk ik samen?
Om de protonenbehandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, werk ik samen met radiotherapeut-oncologen, medische beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers), doktersassistenten en ondersteunde hulpverleners, zoals een diëtiste en mondhygiëniste.
P. (Paul) van den Berg
Medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB'er)Prof. dr. M.S. (Mischa) Hoogeman
Hoofd klinische fysica & informaticaWat houdt mijn functie in?
Naast mijn bijdrage aan het R&D-programma van HollandPTC geef ik leiding aan de afdeling klinische fysica & informatica. Deze afdeling zorgt voor de veilige en verantwoorde toepassing van medische techniek om de behandeling van patiënten zo goed mogelijk te maken.
Met wie werk ik samen?
Ik werk in multidisciplinaire teams samen met andere zorgprofessionals en onderzoekers. Ook maak ik deel uit van (inter)nationale werk- en onderzoeksgroepen om kennis uit te wisselen en tot richtlijnen te komen.
Dr. P. (Patricia) Cambraia Lopes
Klinisch fysicusDr. S.J.M. (Steven) Habraken
Klinisch fysicusWat houdt mijn functie in?
Als klinisch fysicus zorg ik voor de veilige en verantwoorde toepassing van medische techniek, om de behandeling van patiënten zo goed mogelijk te maken. Daarnaast heb ik een actieve rol in onderzoek en innovatie.
Met wie werk ik samen?
Ik werk in multidisciplinaire teams samen met andere zorgprofessionals. Ook maak ik deel uit van (inter)nationale werkgroepen om kennis uit te wisselen en tot richtlijnen te komen.
Dr. R. (Rob) Louwe
Klinisch fysicusDr. J.J. (Joan) Penninkhof
Klinisch fysicusWat houdt mijn functie in?
Als klinisch fysicus zorg ik voor de veilige en verantwoorde toepassing van medische techniek, om de behandeling van patiënten zo goed mogelijk te maken. Daarnaast heb ik een actieve rol in onderzoek en innovatie.
Met wie werk ik samen?
Ik werk in multidisciplinaire teams samen met andere zorgprofessionals. Ook maak ik deel uit van (inter)nationale werkgroepen om kennis uit te wisselen en tot richtlijnen te komen.
Dr. E.A.M. (Ellen) Schenk
Hoofd onderzoek & onderwijsWhat does my job entail?
As director research and education, I lead the R&D department and coordinate education activities within HollandPTC. My main task is to implement the HollandPTC research programme and together with my team to promote, enable and support research.
My background
After obtaining my PhD degree in biochemistry at Leiden University in 1999, I worked as a managing biochemist till 2002 at Pharming. I then moved to various strategic positions at Erasmus MC in Rotterdam to set up and coordinate large national and international research consortia, scout and advise on national and international funding opportunities, and promote the (inter)national positioning of the institution and its scientists. In May 2020, I joined HollandPTC. I have a broad national and European network of research managers and administrators. I am co-founder and former vice-chair of the Association for Research Managers and Administrators – The Netherlands (ARMA-NL), trainer and mentor for the European Association of Research Managers and Administrators (EARMA), and have been WG1 leader, core group member and Management Committee member of the COST Targeted Network BESTPRAC.
P.C. (Petra) Assems
Management assistent R&D en zorgDr. D.J. (David) Boersma
Wetenschappelijk programmeurWhat does my job entail?
As a scientific programmer, I am writing software that helps PhD students, postdocs and other researchers to simulate and analyze all aspects of radiotherapy with protons. For instance to study the robustness of treatment plans to setup and range uncertainties and to patient motion. I am also advising the research management team on the resources that are available to improve the research environment at Holland PTC.
My background
I studied theoretical physics in Utrecht and worked at NIKHEF in Amsterdam for my PhD in experimental nuclear physics. As a postdoctoral researcher (DESY Zeuthen, UW Madison, RWTH Aachen, Uppsala University) I developed analysis and processing software for AMANDA/IceCube, an observatory for neutrinos and cosmic rays located at the South Pole. I studied the shadow that the Moon casts in cosmic rays, as a way to validate track reconstruction algorithms. In 2015 I changed topic to particle radiotherapy, first with geant4-based dose calculations at Uppsala University (with Skandion Kliniken) and MedAustron (Wiener Neustadt, Austria), and now with robustness studies at Holland PTC.
W. (Wouter) van Burik
R&D fysisch medewerkerWhat does my job entail?
In my position as Beamline Technician, my work revolves around the facilitating of scientific experiments and operating the beam line, as well as being responsible for the radiation protection for our workers and guests of the R&D Department.
My background
I studied Applied Physics in Delft at first The Hague University, and later TU Delft, where I obtained my Master’s Degree in 2021, with a specialization in Nuclear Science and Technology. The topic of my MSc thesis was fission product chemistry in sodium-cooled fast reactors.
Dr. C. (Catarina) Henriques Xavier
O&O adviseurWhat does my job entail?
As an advisor research and education, I work on (inter)national grant applications, project management, and the positioning of HollandPTC as a research and education organization.
My background
I studied Chemistry at the University of Lisbon and obtained my PhD in (Radio)Chemistry in 2009. I was a postdoctoral researcher (2009-2020), and since 2016 assistant professor in the Laboratory of In vivo Cellular and Molecular Imaging (ICMI, VUB). My research interests were the development of new radiopharmaceutical probes for imaging or targeted radionuclide therapy where together with the team successfully translated two Nanobody based probes for PET imaging.
R. (Rima) Al Araaj
Financieel medewerkerWat houdt mijn functie in?
Mijn functie bestaat uit het voeren van de financiële administratie met de daarbij horende subadministraties zoals crediteuren, debiteuren, inkoop en vaste activa.
Met wie werk ik samen?
Ik heb in mijn functie met name te maken met externe leveranciers en debiteuren.
D. (David) Bikker
Manager facilitair bedrijfIr. O. (Onno) ter Elst
InformatiebeheerderI.J. (Ilse) Groesz
CommunicatieadviseurB. (Bert) Grootenboer
ControllerPassie in precisie
Johannes Vermeer inspirator van HollandPTC
We laten ons inspireren door Johannes Vermeer die met een unieke combinatie van zachtheid en precisie in zijn schilderijen de volmaaktheid benadert. Het is exact deze zachtheid en precisie die ook wij in ons werk nastreven, net als het verlichte inzicht waarmee Vermeer onvergetelijke kunstgeschiedenis schreef.