Nieuws 30-07-2018

Onderzoekers Jeremy Brown en Zoltán Perkó kregen Veni

Jeremy Brown en Zoltán Perkó krijgen met deze Veni ieder €250.000 voor hun onderzoek naar protonentherapie. De onderzoekers werken binnen de onderzoekssectie Medical Physics &Technology (MP&T) van de afdeling Radiation Science and Technology van de TU Delft en doen hun onderzoek bij HollandPTC. De toekenning van de Veni’s is de persoonlijke verdienste van beide onderzoekers. Sectiehoofd MP&T en lid van de programmaraad HollandPTC R&D Dennis Schaart: “Ik ben er trots op dat ik met zulke getalenteerde mensen mag werken. De toekenning van deze 2 Veni’s is een belangrijke impuls voor het HollandPTC R&D programma. Tevens laten ze de kracht zien van ons consortium: beide voorstellen zijn tot stand gekomen doordat technische wetenschappers van de TU via HollandPTC contact konden leggen met artsen en biomedische onderzoekers. Dat weerspiegelt de visie van HollandPTC, dat een open werkplaats wil zijn voor onderzoekers uit verschillende disciplines, zodat op de snijvlakken daarvan vernieuwende ideeën komen die uiteindelijk een betere behandeling van de patiënt mogelijk maken.”

Foutenreductie en een nieuwe beeldvormingsmethode

Zoltán Perkó doet onderzoek naar het verminderen van fouten tijdens de behandeling van kanker met protonen en fotonen. Met protonen kunnen tumoren doelgericht worden behandeld maar onnauwkeurigheden, zoals dagelijkse anatomische variaties, kunnen de effectiviteit verminderen. Dit onderzoek focust op algoritmen die de invloed van onvermijdelijke onzekerheden verminderen zodat de beste kans op genezing wordt bereikt. De titel van zijn onderzoek is ‘Algoritme ontwikkeling voor de volgende generatie radiotherapie: foutenreductie tijdens behandeling van kanker met protonen en fotonen’. Zoltán: “Ik ben erg blij en enthousiast dat ik gekozen ben uit de vele getalenteerde kandidaten voor een Veni-grant. Met behulp van deze subsidie kan ik werken aan het verhogen van de precisie van radiotherapiebehandelingen en het zetten van belangrijke stappen in de real-time aanpassing van bestralingen. Door de sterke samenwerking tussen de sectie MP&T en het onlangs gebouwde protonentherapiecentrum HollandPTC hebben we de kans om een echte klinische impact te hebben, waardoor we uiteindelijk het leven van kankerpatiënten verbeteren.”

Jeremy Brown zijn onderzoek ‘ACMI: een nieuw hulpmiddel om de complexiteit van het menselijk lichaam te onderzoeken’ richt zich op het ontwikkelen van een nieuwe moleculaire beeldvormingsmethode die tegelijkertijd meer dan 3 biologische processen kan volgen met hoge resolutie en gevoeligheid. Hiermee kunnen artsen de behandeling van agressieve ziekten zoals kanker verbeteren. Zo kan de nieuwe techniek bijvoorbeeld worden gebruikt om de werking van protonentherapie te optimaliseren in de individuele patiënt. Jeremy: “Ik ben dolgelukkig met deze Veni-grant. Eind dit jaar bedacht ik een nieuwe aanpak voor ‘simultaneous multiple radio-molecular tracer imaging’ en met deze grant kan ik dit zelfstandig doorontwikkelen. Ik schrijf een groot deel van de inspiratie voor dit idee toe aan de unieke cultuur binnen de sectie Medical Physics & Technology en de nauwe relatie met HollandPTC. Voor mij is het helder dat dit soort multidisciplinaire omgevingen van cruciaal belang zijn om de grenzen in medische beeldvorming en kankerbehandeling op te zoeken.”

Over het HollandPTC R&D programma

Het programma richt zich op 3 hoofddoelen:

  1. het klinisch aantonen van de toegevoegde waarde van protonentherapie
  2. het verder verhogen van die waarde via (technologische) innovatie, vooral gericht op het verder verbeteren van de precisie waarmee de tumor kan worden bestraald (opdat de tumor kan worden gedood maar schade aan omliggende weefsels zoveel mogelijk kan worden beperkt)
  3. het begrijpen, meten, en beïnvloeden van het biologisch effect van de bestraling, met als doel de behandeling van iedere individuele patiënt te kunnen optimaliseren op basis van het daadwerkelijke effect van de bestraling in die patiënt

De Veni projecten van Zoltán en Jeremy richten zich vooral op doelen 2 en 3. We feliciteren hen van harte met de toekenning van hun voorstellen!