Nieuws 29-04-2021

Nu ook bij ons leeftijdsspecifieke zorg voor 18-39 jarigen

Als je jong bent en hoort dat je kanker hebt, heb je andere vragen en zorgen dan iemand van bijvoorbeeld 60 jaar die hoort dat hij kanker heeft. Vragen over studie, werk, hypotheken, verzekeringen, seksualiteit, dood, ouders, vrienden, uiterlijk, kinderen. Er is daarom leeftijdsspecifieke zorg voor AYA’s, Adolescents & Young Adults die tussen de 18 en 39 jaar voor het eerst horen dat ze kanker hebben.

In HollandPTC geven we één specifieke behandeling, protonentherapie. Daarmee zijn we een schakel in een zorgpad, één onderdeel in een groot netwerk van zorgverleners. Omdat we het belangrijk vinden dat deze zorg bij ons doorgaat, hebben we ons aangesloten bij het AYA zorgnetwerk en geven ook wij de leeftijdsspecifieke zorg die deze mensen nodig hebben.

Bovendien gaat het om een voor protonentherapie belangrijke groep patiënten. Ze zijn jong en hebben nog een lang leven voor zich. Met protonentherapie kunnen we de kans op late bijwerkingen verminderen en dat is zeker voor deze groep extra belangrijk. Het is fijn dat we met onze vorm van bestraling AYA’s zo goed mogelijk behandelen en dat we nu ook specifieke aandacht hebben voor andere leeftijdsspecifieke zorg.

We starten met de samenwerking met het Erasmus MC en LUMC, omdat beide UMC’s AYA poli’s hebben en de meeste AYA’s die wij in HollandPTC zien, vanuit Erasmus MC of LUMC naar ons verwezen worden.