Bijdragen aan de behandeling van patiënten met een oogtumor

Lisa Klaassen, klinisch technoloog en PhD-kandidaat LUMC

“Als klinisch technoloog ben ik elke dag bezig met het verbeteren van protonentherapie. Zo ben ik nu als PhD-onderzoeker aan het LUMC bezig met een studie naar de bestraling van oogmelanomen. Hierbij werken de verschillende afdelingen van het LUMC en HollandPTC nauw samen. HollandPTC is de enige kliniek in Nederland die oogmelanomen behandelt met protonentherapie en dat maakt mijn werk extra interessant. Met protonentherapie kunnen we nu al heel gericht tumoren behandelen. In de toekomst willen we nog preciezer bestralen, met minder bijwerkingen en met meer zichtbehoud. Daar zetten we ons als team elke dag voor in.

“Ik sta versteld hoe gemotiveerd patiënten zijn om mee te doen aan ons onderzoek.”

In mijn studie Technische Geneeskunde vond ik de perfecte combinatie van techniek en geneeskunde. Ook mijn werk kan heel technisch zijn, maar door het rechtstreekse contact met patiënten blijft het mensenwerk. Ik sta er overigens versteld van hoe gemotiveerd patiënten zijn om mee te werken aan ons onderzoek. Meedoen betekent soms bijvoorbeeld dat zij extra MRI-scans moeten ondergaan, waarbij ze vaak toch een halfuur stil moeten liggen in de scanner. Maar rondom die scans hebben we wel vaak de leukste gesprekken, die mij als onderzoeker helpen om de mens achter de patiënt te blijven zien.

“Ik vind het fijn dat ik een stukje van de oplossing kan zijn.”

Mijn werkdagen zijn heel verschillend. De ene dag ben ik met patiënten bezig, dan weer bestudeer ik MRI-scans, verwerk ik resultaten of schrijf ik artikelen over onze bevindingen. Ik kan mijn werk goed loslaten als ik de deur achter me dichttrek. Om mijn hoofd leeg te maken sport ik veel en doe ik regelmatig mee aan triatlons. Alles bij elkaar vind ik het heel fijn dat ik een stukje van de oplossing kan zijn.”