Heel dankbaar beroep

Paul van den Berg, Senior medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er)

“Protonentherapie is nog relatief nieuw in Nederland. Zo nieuw, dat het tijdens mijn opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken nauwelijks aan bod is gekomen. In 2019 studeerde ik af in Groningen en in hetzelfde jaar verhuisde ik naar Delft om te starten bij HollandPTC. Een mooie eerste baan die extra interessant was door de protonentherapie en nog interessanter werd toen ik ook de bestraling van oogmelanomen mocht gaan doen. Want HollandPTC is het enige therapiecentrum in Nederland met een ooglijn.

“Belangrijkste is dat je tijd neemt voor mensen.”

Als MBB’er ben ik degene ‘achter de knoppen’. Dat is een verantwoordelijke en tegelijkertijd heel dankbare taak. De arts is verantwoordelijk, maar als MBB’er voer ik met mijn collega’s de bestraling uit en zie ik de patiënt dagelijks. Belangrijkste is dat de je de tijd neemt voor mensen en goed en duidelijk uitlegt wat er gaat gebeuren. Tijdens de bestraling liggen patiënten in een specifieke houding die zij lang moeten kunnen volhouden, daar besteden we altijd extra aandacht aan. Het is natuurlijk een enorm apparaat dat ook nog eens veel geluid maakt, maar we verzekeren de patiënten dat ze van de bestraling op het moment zelf niets merken.

“We zijn een hechte club collega’s.”

Patiënten laten ons vaak weten hoe fijn zij een bezoek aan HollandPTC vinden vergeleken met een ziekenhuisbezoek. Zij ervaren de sfeer bij HollandPTC als huiselijk en toegankelijk. Dat geldt ook voor ons als medewerkers. We zijn echt een hechte club collega’s. Na werktijd sporten we bijvoorbeeld regelmatig samen. Ook al groeien we snel, de sfeer blijft even leuk en gezellig.”

“Bijzonder hoe openhartig patiënten altijd zijn.
En dankbaar.”

Tijdens de behandeling leer je patiënten goed kennen. We proberen de bezoeken aan HollandPTC zo ontspannen mogelijk te maken. Dat gaat natuurlijk nooit helemaal, maar we vragen altijd uitgebreid hoe het met iemand gaat. Bijzonder hoe openhartig patiënten altijd zijn. En dankbaar, we hebben al zo ontzettend veel kaartjes en bedankjes gekregen. Eentje is me extra goed bijgebleven en kwam van een Amerikaan die we behandelden voor een oogmelanoom. Hij kwam speciaal naar Nederland voor zijn behandeling en we raakten aan de praat over muziek. Bij zijn laatste bezoek had hij speciaal voor ons een playlist samengesteld met alleen maar liedjes met het woord eye in de titel.