Een sterke combinatie van behandeling en onderzoek

Ernst van der Wal, Beamline coördinator

“Samen met collega-onderzoekers van TU Delft, LUMC en Erasmus experimenteer ik met de werking van protonen. We bestuderen de biologische effecten – hoe reageren cellen op protonen? – en de natuurkundige effecten, dus wat gebeurt er als protonen in contact komen met andere stoffen? Bij HollandPTC doen we niet alleen onderzoek of behandelen we alleen patiënten. Juist de combinatie van onderzoek en behandeling maakt HollandPTC zo sterk. Zo sta je als onderzoeker dichter bij de praktijk waarin jouw onderzoeksresultaten toegepast worden en is de introductie naar de kliniek sneller gemaakt. Andersom worden vragen die in de kliniek ontstaan sneller opgepakt door onderzoekers. Een sterke combinatie.

“Als onderzoeker bij HollandPTC sta je dicht bij de praktijk.”

Voor het onderzoek dat we doen, is het belangrijk om veel verschillende vakgebieden te combineren. Zo heb ik als mechanisch ontwerper een zeer technische achtergrond. Het leuke in mijn werk bij HollandPTC is dat hier al deze vakgebieden aanwezig zijn. Samen bedenken we steeds nieuwe manieren om onze kennis en expertise te bundelen. We zijn een hechte groep en doen het echt met z’n allen. Veel van de experimenten vinden ’s avonds plaats en dan werk ik met plezier een uurtje langer door. Ik ben typisch zo iemand waarvan zijn werk ook zijn hobby is.

“Er valt nog zo veel te ontdekken.”

Een experiment waaraan ik nu werk is het plaatsen van een microscoop in de bundellijn zodat we tijdens en na de bestraling kunnen zien wat er in de kankercellen gebeurt als zij bestraald worden. Dit klinkt misschien complex en dat is het ook, maar het is voor onze onderzoeken geweldig interessant. Want hoe meer we weten van de biologische en natuurkundige effecten van protonen, hoe gerichter en succesvoller we patiënten kunnen behandelen.”