Het definiëren van optimale beeldvormingsstrategieën voor diagnose, behandeling en behandelevaluatie van chordomen en chondrosarcomen van het axiale skelet
Patiëntengroep
Patiënten die behandeld worden in het LUMC, HollandPTC of de Nederlandse Commissie voor Beentumoren, met een primair of recidief chordoom of chondrosarcoom in de schedelbasis, wervelkolom of heiligbeen (het axiale skelet) en die protonentherapie als onderdeel van de behandeling of als enige behandeling krijgen.
Doel
Chordomen en chondrosarcomen in het axiale skelet zijn kwaadaardige tumoren van het bot. Ze zijn vooral lokaal agressief en zaaien niet vaak uit. Het lokaal agressieve gedrag kan een invaliderende klachten of zelfs sterfte veroorzaken door de aantasting van nabijgelegen bloedvaten of zenuwen.
Beeldvorming via MRI en/of PET-CT scans zijn , naast weefselonderzoek, een belangrijk bij het stellen van de diagnose en in het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van de behandeling. Protonentherapie blijkt waardevol te zijn als aanvulling op chirurgie of als enige, definitieve behandeling van deze tumoren.
We kunnen nu vaak pas na meer dan 200 dagen zien wat het effect van een behandeling is geweest. Met deze studie hopen we al tijdens en kort na de behandeling met protonen te kunnen zien welke delen van tumor levensvatbaar zijn en welke niet. Als we weten welke delen nog levensvatbaar zijn, dan kunnen we daar in de toekomst de behandeling op aan gaan passen. Een mogelijke werkwijze zou dan kunnen zijn er voor te zorgen dat nog levensvatbare gedeeltes van de tumor een hogere dosis straling krijgen, zodat we die alsnog kunnen vernietigen, zodat ze later niet weer opnieuw kunnen gaan groeien.
Waar bestaat het onderzoek uit
Patiënten in dit onderzoek krijgen 2 extra MRI onderzoeken – in week 4 en 8 van de behandeling, en 1 extra PET-CT-onderzoek 11 maanden na de eerste fractie van de behandeling. De scans worden gemaakt tijdens de behandeling en follow up afspraak. Een patiënt hoeft niet extra naar het ziekenhuis of HollandPTC te komen. Deze extra scans worden gebruikt voor het onderzoek en hebben geen invloed op de behandeling.
Startdatum
15 maart 2021
Hoofdonderzoeker(s)
- Dr. Stijn Krol, radiotherapeut-oncoloog LUMC en HollandPTC
- Prof. dr. Hans Bloem, hoogleraar Radiologie LUMC
- MSc Vesna Miladinovic, promovenda
Instellingen en onderzoekers die meewerken
- Dr. Ida Coremans, radiotherapeut-oncoloog LUMC en HollandPTC
- Dr. M. Michiel Kroesen, radiotherapeut-oncoloog HollandPTC
- Prof. dr. Judith Bovee, hoogleraar Pathologie LUMC
- Prof. dr. Wilco Peul, neurochirurg LUMC
- Prof. dr. Michiel van de Sande, orthopedisch chirurg LUMC
- Dr. Berit Verbist, radioloog LUMC
- Drs. Ana Navas Canete, radioloog LUMC
- Dr. Willem Grootjans, klinisch technoloog LUMC
- Drs. Daphne Rietbergen, nucleair geneeskundige LUMC
- Tessa Buckle, nucleair geneeskundige LUMC