Speciale zorg voor jongvolwassenen met kanker:

Jij bent niet alleen

Kanker, terwijl je jong bent. Terwijl je vrienden verder gaan met studeren, werken en hun sociale leven. Het maakt jouw leven anders en zorgt er vast ook voor dat je veel vragen hebt. Leeftijdsspecifieke vragen, over studeren, werken, sporten, een huis kopen, kinderen krijgen.

Om goed antwoord te kunnen geven op deze vragen is er AYA-zorg, zorg voor Adolescents & Young Adults die tussen de 18 en 39 jaar voor het eerst horen dat ze kanker hebben.

Er is AYA-zorg in de UMC’s en vaak ook in regionale ziekenhuizen. Meestal is de AYA-zorg voor jou daar al gestart. In HollandPTC zorgen we ervoor dat die zorg doorgaat terwijl je bij ons bestraald.

Wat is AYA-zorg eigenlijk?

Als je hoort dat je kanker hebt, staat de wereld plotseling op z’n kop. En heb je hele normale vragen (over studie, werk, hypotheken, verzekeringen, seksualiteit, dood, ouders, vrienden, uiterlijk, kinderen) in een abnormale situatie. Juist dan heb je leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning nodig die samenhangt met je medische behandeling. Zorg die uitgaat van de vraag: “Wie ben jij en wat heb je nodig?” tijdens en ook na kanker. Zodat je je leven zo goed mogelijk op kunt pakken. Zorg die er ook is de mensen die dichtbij je staan. Dat is AYA-zorg.

 

Wilt u meer informatie of deze informatie printen, dan kan dat via deze link.

Waar krijg je deze zorg?

Je vindt AYA zorg in de 8 UMC’s en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL) met AYA-poli zorgteams. In een groeiend aantal algemene ziekenhuizen zijn contactpersonen aanwezig die je de weg kunnen wijzen naar AYA-zorg in het algemene ziekenhuis of naar het dichtstbijzijnde UMC. De 8 UMC’s, het AvL en de algemene ziekenhuizen vormen samen het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk.

Het maakt niet uit om welke vorm van kanker en behandeling het gaat of in welke fase je zit. Je kunt er terecht met alle vragen, juist ook over de impact die de ziekte en behandeling op jouw leven hebben, of op de keuzes die je voor de toekomst wilt maken. Denk aan vragen over opleiding, werk, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Krijg ik bijvoorbeeld een ziektewetuitkering als ik een bijbaan heb? Wil ik dat mijn ei- of zaadcellen ingevroren worden vóór de antikankerbehandelingen en kan het ook? Ga ik weer bij m’n ouders inwonen? Is het slim om anders te gaan eten? Kan ik nog sporten? Hoe vertel ik het aan mensen in mijn omgeving? En wat als ik niet meer beter word?

Bij HollandPTC gaat de AYA-zorg door. Onze verpleegkundigen zijn er voor je. Dus stel je vragen en praat over je wensen!