De bestraling

HollandPTC heeft 3 bestralingsruimtes, ook wel gantry’s genoemd: de Luit, Citer en Parel. Deze namen zijn geïnspireerd op iconen uit het schilderwerk van de beroemde Delftse schilder Johannes Vermeer. De Parel wordt alleen gebruikt voor de behandeling van oogtumoren. Deze behandeling start eind 2019. Hieronder vertellen we meer over de bestraling in de Luit en Citer.

De eerste bestraling

Bij de eerste bestraling haalt de medische beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) u op in de foyer en brengt u naar de kleedkamer. U doet uw bovenkleding uit. Van de verpleegkundig consulent heeft u een sjaal gekregen. Deze kunt u omslaan als u naar de bestralingsruimte loopt. Dan gaat u liggen op de bestralingstafel en helpt de MBB’er u in de juiste positie voor de bestraling. De MBB’er stelt aan de hand van markeringen op uw lichaam het bestralingsveld nauwkeurig in. Uw ligging wordt gecontroleerd met röntgenfoto’s. Daarna verlaat hij de ruimte zodat de behandeling kan beginnen.

Tijdens de bestraling

Tijdens de bestraling bent u even alleen in de behandelruimte. De MBB’ers zien u op een beeldscherm en horen u via een intercom. Als er iets aan de hand is, kunt u altijd de MBB’er waarschuwen terwijl u op tafel ligt. Er mag tijdens de bestraling verder niemand in de ruimte zijn. Daarom kan een familielid of vriend niet bij u blijven. Zij kunnen op u wachten in de wachtruimte. Het is erg belangrijk dat u niet beweegt tijdens de behandeling. Wel mag u rustig doorademen en slikken. De bestraling zelf doet geen pijn. Het bestralingstoestel maakt tijdens het draaien naar de goede richting voor het bestralen veel geluid. Tijdens de bestraling zelf hoort u niks. U bent in totaal 30 tot 40 minuten in de bestralingsruimte. Deze tijd is nodig om controlefoto’s te maken en de juiste positie voor het bestralen te bepalen. De bestraling zelf duurt een paar minuten.

Hoeveel bestralingen?

Het totaal aantal bestralingen hangt af van de uitslagen van de verschillende onderzoeken en de totale dosis die nodig is om de tumor goed te behandelen. Meestal wordt u tussen de 15 en 22 keer bestraald, hiervoor komt u van maandag tot en met vrijdag iedere dag naar HollandPTC. Tijdens uw behandeling krijgt u misschien nog een aantal CT-scans. Zo controleren we het gebied dat bestraald wordt en kunnen we dit aanpassen als dat nodig is.

Tijdens de bestralings-serie

Tijdens de bestralings-serie krijgt u iedere week een afspraak bij de radiotherapeut-oncoloog. Hij bespreekt onder andere met u of u last heeft van de behandeling. Heeft u bijwerkingen? Dan kunt u hiervoor soms medicijnen krijgen. Een aantal keer krijgt u een vragenlijst over uw gezondheid mee naar huis. Deze kunt u thuis invullen en meenemen naar de volgende afspraak. Heeft u tussen de bestralingen door klachten of problemen, neem dan contact op met uw verpleegkundig consulent. De verpleegkundig consulent overlegt als het nodig is met de radiotherapeut-oncoloog. Buiten openingstijden van HollandPTC neemt u hiervoor contact op met de dienstdoende radiotherapeut-oncoloog. De telefoonnummers krijgt u tijdens het eerste consult.

Bijwerkingen

Of en hoeveel bijwerkingen u krijgt, hangt af van:

  • hoe gevoelig u bent voor straling
  • eerdere behandelingen, zoals een operatie of een combinatie met chemotherapie
  • het totale gebied dat bestraald wordt
  • de bestralingsdosis en de hoeveelheid bestralingen die u krijgt
  • uitwendige factoren, zoals roken

Een algemene bijwerking van bestraling is vermoeidheid. Bij het bestralen van de borst kan ook de huid die bestraald wordt gaan reageren. U krijgt daarom vooraf informatie hoe u uw huid het beste kunt verzorgen. Als uw huid reageert op de bestraling, merkt u als eerste dat de huid rood wordt. Ook kan de huid schraal gaan voelen en/of gaan jeuken. Soms kan de huid vochtig worden. Heeft u een van deze klachten? Laat het uw verpleegkundig consulent weten, dan kan zij u hierin advies geven. Het kan zijn dat u nog andere bijwerkingen kunt krijgen, uw arts bespreekt dit dan met u.

Lees verder over de behandeling bij stap 4 Na de bestraling.