Nederlands Nederlands English English


Virtuele rondleiding door HollandPTC

Protonentherapie is een nieuwe vorm van radiotherapie met belangrijke voordelen voor de behandeling van bepaalde soorten kanker. Komt u als patiënt in aanmerking van protonentherapie, dan hoeft binnenkort niet meer naar het buitenland om met protonen behandeld te worden. U kunt dan doorverwezen worden naar HollandPTC in Delft waar de protonenbestraling poliklinisch wordt uitgevoerd door specialisten van het LUMC en Erasmus MC.

Bereikbaarheid
HollandPTC is gelegen naast de TU Delft en vlakbij de A13. Het protonencentrum, een modern gebouw tussen groen en waterpartijen, is zowel per auto als openbaar vervoer goed bereikbaar. 

Bij aankomst
Als u voor een behandeling naar HollandPTC komt, kunt u direct voor de ingang van HollandPTC worden afgezet of uw auto gratis parkeren naast het centrum.  

Bij binnenkomst
Via de glazen entreedeur komt u in de centrale ontvangstruimte van HollandPTC. In deze ruimte, die uitkijkt over het water en het voorplein van HollandPTC, kunt u comfortabel wachten totdat een van onze medewerkers u komt halen. Bij de koffiecorner kunt u terecht voor versnaperingen.

Indien u per ambulance naar HollandPTC wordt gebracht, kunt u gebruik maken van een speciale ingang aan de achterkant van het gebouw, zo dicht mogelijk bij de behandelruimtes.

Intake en scan
Bij uw eerste bezoek wordt u vanuit de centrale ontvangstruimte opgehaald voor een intakegesprek met een van onze radiotherapeut-oncologen. Deze vindt plaats in de polikliniek van HollandPTC. De volgende stap, na het intakegesprek, is het maken van een scan om een bestralingsplan te maken en de bestralingsdosis in de tumor en in de bestralingsgevoelige organen precies te berekenen. Deze scan wordt enkele dagen voor aanvang van de behandeling gemaakt. Hiervoor zijn hoogwaardige CT, MRI en PET/CT scanners aanwezig in HollandPTC.

Voorbereiding en bestraling
Enkele dagen na de voorbereidende scan begint de bestralingsfase, die met de hoogst mogelijk precisie zal worden uitgevoerd. HollandPTC beschikt over drie ruimtes waarin u bestraald kunt worden, waaronder één specifiek voor de behandeling van oogtumoren. De bestraling staat onder leiding van specialistische laboranten en onder supervisie van een arts en een klinisch fysicus, die altijd allebei in de buurt zijn. Tijdens de bestraling beschikt u over een speciaal alarmsysteem waarmee u de laboranten op ongemak kunt attenderen.

Chemotherapie
Als u naast protonentherapie ook aanvullende chemotherapie krijgt, dan kan dat in de dagbehandelingsruimte van HollandPTC. In deze ruimte, die ook toegang geeft tot het buitenterras, staat een aantal dagbehandelingsstoelen.

 

Achter de schermen van HollandPTC

In HollandPTC werken in totaal ongeveer 100 personen. Hieronder vallen onder andere de medische en klinisch-fysische staf, laboranten, technici, dataspecialisten en managementteam. Er wordt in ploegendienst gewerkt zodat de openingstijden van het centrum zo ruim mogelijk kunnen zijn. Naast patiëntenzorg verzorgt HollandPTC ook onderwijs en biedt het ruimte aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor is er op projectbasis een grote groep technische en klinisch-wetenschappelijke onderzoekers actief. De onderzoekers en het technisch personeel dat verantwoordelijk is voor het onderhoud en optimaal functioneren van de protonenapparatuur, zijn gescheiden van patiënten en het klinisch personeel.


Hoofdingang (klik voor grotere versie).


Bovenaanzicht (klik voor grotere versie).
De groengekleurde daken zijn vegetatiedaken. Het terrein heeft een parkeerterreinen voor patiënten en  personeel aan de achterkant van het gebouw

Centrale ontvangstruimte met balie en koffiecorner voor versnaperingen (klik voor grotere versie).


De ProBeam(R) bestralingstechnologie van Varian Medical Systems (klik voor grotere versie). Dit systeem richt een protonenbundel zeer nauwkeurig op de tumor. HollandPTC zal beschikken over twee soortgelijke ruimtes en een ruimte waar specifiek oogtumoren behandeld worden. 

Onderzoeksruimtes
Eén aparte bestralingsruimte is gereserveerd voor onderzoeksdoeleinden. Hier worden geen patiënten bestraald. Deze ruimte ligt naast de deeltjesversneller die nodig is om de protonen tot de juiste snelheid te brengen. De onderzoekers en technici delen verschillende werkplaatsen, waardoor ze gemakkelijker en sneller kennis met elkaar kunnen delen.

Bedieningsruimtes
De bedieningsruimtes van de bestralingsapparatuur bevinden zich direct naast de bestralingsruimtes. Deze ruimtes worden via zogenaamde ‘lichthappers’ voorzien van daglicht. Vanuit de bedieningsruimtes hebben de laboranten via een systeem van meerdere camera’s altijd zicht op de patiënt.

Personeels- en onderzoeksruimtes op de eerste verdieping
De gehele eerste verdieping is bestemd voor de medewerkers van HollandPTC. Hier komen geen patiënten. Naast kantoren bevindt zich hier de personeelsrecreatieruimte voor pauzes, lunch, bijeenkomsten en dergelijke. Daarnaast zijn er twee bekijk- en bespreekruimten met uitgebreide voorzieningen voor videoconferencing, onder andere bedoeld voor (multidisciplinair) medisch en fysisch overleg met de moederinstellingen Erasmus MC en LUMC en/of met andere verwijzende ziekenhuizen. De eerste verdieping omvat ook laboratoria en onderzoeksruimtes. Deze bevinden zich boven de bestralingsruimte die voor onderzoek gereserveerd is, waardoor meetopstellingen eenvoudig met de lift rechtstreeks naar deze ruimte verplaatst kunnen worden.