17 mei 2016 

In de afgelopen weken heeft HollandPTC contracten getekend voor de installatie van beeldvormende apparatuur in het protonencentrum dat momenteel gebouwd wordt in Delft. Siemens zal een Dual-Energy CT en een PET-CT leveren, en Philips een 3-Tesla MRI scanner. 

Protonentherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie waarmee het mogelijk is om tumoren zeer nauwkeurig, punt voor punt, te bestralen en zo bijwerkingen te verminderen. HollandPTC wil in Delft ‘beeldgestuurde’ protonentherapie mogelijk maken voor 600 kankerpatiënten per jaar. Hierbij is beeldvormende apparatuur essentieel. 

Jean-Philippe Pignol, een van de twee medische directeuren van HollandPTC: “Ons voornaamste doel bij HollandPTC is om de toxiciteit van radiotherapie te minimaliseren. Om dat te doen, moeten we met maximale precisie weten waar de tumor in het lichaam is gelokaliseerd. Daarom hebben we de beste apparatuur gekozen die er is.” 

CT 
De Dual Energy CT scanner van Siemens scant met twee röntgenspectra tegelijk, waardoor het mogelijk is om weefseldichtheden in kaart te brengen. Dit is belangrijk om de protonen precies daar het werk te laten doen waar ze nodig zijn, namelijk in de tumor zelf. 

PET-CT 
De Siemens Biograph Horizon PET-CT maakt gebruik van positronemissietomografie om de biochemie en anatomie van het lichaam tot in het kleinste detail zichtbaar te maken; locaties van metabole afwijkingen worden perfect weergegeven. Daarmee is de scan niet alleen waardevol voor het plannen van de protonentherapie maar ook voor het bepalen van het stadium van de kanker en of er uitzaaiingen zijn. 

MRI 
De MRI scanner van Philips, van het type Ingenia MR-RT Oncology, levert beelden die gebruikt worden voor het plannen en markeren van te bestralen tumoren en lichaamsdelen. Philips zal de scanner afstemmen op de wensen van HollandPTC en de toekomstige gebruikers trainen. Diverse radiotherapie- en radiologie afdelingen in Nederland werken reeds naar volle tevredenheid met dit type scanner van het bedrijf. 

HollandPTC 
Het Holland Particle Therapy Centre BV (HollandPTC), een samenwerkingsverband tussen Erasmus MC, LUMC en TU Delft, is momenteel in aanbouw in Delft. Naar verwachting kunnen in de tweede helft van 2017 de eerste patiënten bij HollandPTC terecht voor protonentherapie. De behandeling zal hand in hand gaan met wetenschappelijk onderzoek om de therapie verder te verbeteren en kosteneffectiever te maken.