HollandPTC bezoekt cyclotron bij Varian in Duitsland

Het indrukwekkende, supergeleidende cyclotron weegt ongeveer 100.000 kg en maakt deel uit van het geavanceerde ProBeam®-systeem voor protontherapie van Varian. Dit systeem biedt een geheel geïntegreerde beeldgestuurde IMPT-oplossing voor adaptieve protontherapie. HollandPTC richt zich op de toekomst van de klinische toepassing van protonen en de continu hoge dosis en geheel geïntegreerde in-room CT scanner zullen daar een bijdrage aan leveren.

Begin mei komt het cyclotron aan in Nederland en zal hij worden geïnstalleerd in het gebouw van HollandPTC in Delft.

R&D en innovatie
Naast een toelichting op de specificaties door technici van Varian kwamen de gezamenlijke ambities van beide partners op het gebied van innovatie en R&D aan bod. Daarbij lag de nadruk op optimalisering van de nauwkeurigheid van de behandeling, integratie van de beeldvorming en een fundamentele analyse van de effecten van protontherapie op tumorweefsel.

Protons4Vision
Varian ondersteunt sinds kort het project Protons4Vision, waaraan ook de drie partners waaruit HollandPTC bestaat – de TU Delft, het LUMC en het Erasmus MC – deelnemen. Het project is gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor beeldvorming, ter bescherming van het gezichtsvermogen van patiënten met oogkanker die protontherapie ondergaan. Het wordt mede gefinancierd door de financieringsinstantie STW, het Topconsortium voor Kennis & Innovatie HTSM en Varian Medical Systems.