Delft, 10 mei 2016 

Varian Medical Systems heeft vandaag het cyclotron geïnstalleerd in HollandPTC, het protonentherapiecentrum dat momenteel in aanbouw is in Delft. Het cyclotron vormt het technische hart van het centrum, en zorgt voor de protonenbundels waarmee kankerpatiënten behandeld zullen worden. Door het gebruik van protonen om kanker te bestralen, kunnen de bijwerkingen van radiotherapie verminderd worden. In 2014 selecteerde HollandPTC Varian Medical Systems om de bestralingsapparatuur te leveren. Varian neemt sindsdien ook deel aan een onderzoeksprogramma om protonentherapie beter en kosteneffectiever te maken. 

Het cyclotron arriveerde in de nacht van 9 op 10 mei in Delft om vervolgens in twee delen in het gebouw gehesen te worden. Om het ruim 90 ton wegende apparaat op zijn plek te zetten, werd eerder een van de grootste kranen in Europa opgebouwd op het bouwterrein. Manager van het bouwproject Erik Dijkman: “Het installeren van het cyclotron was een bijzondere gebeurtenis. Het is ook de kroon op het werk van de TBI groep die in opdracht van HollandPTC dit complexe gebouw in minder dan 12 maanden heeft gerealiseerd, een prestatie van wereldformaat. We gaan nu op volle kracht verder met het afbouwen van het gebouw en het installeren van de hoogwaardige apparatuur.” Naar verwachting kunnen vanaf augustus 2017 de eerste patiënten voor protonentherapie in Delft terecht. 

Varian Medical Systems installeert in Delft het Varian ProBeam® protonentherapiesysteem. Dit systeem wordt momenteel gebruikt in protontherapiecentra in San Diego en Baltimore (V.S.), München (Duitsland) en Villigen (Zwitzerland). Varian zal het in de komende jaren op nog 10 locaties wereldwijd installeren. Het ProBeam systeem is ontworpen om tumoren punt voor punt te bestralen. Deze techniek, intensiteitsgemoduleerde protonentherapie (IMPT), is de meest nauwkeurige vorm van protonentherapie die beschikbaar is. Het is de nauwkeurigheid van bestralen waarmee kan worden voorkomen dat gezond weefsel bestraald wordt met potentieel ingrijpende bijwerkingen als gevolg. 

HollandPTC 
Het Holland Particle Therapy Centre BV (HollandPTC), een samenwerkingsverband tussen Erasmus MC, LUMC en TU Delft, is momenteel in aanbouw in Delft. HollandPTC zal jaarlijks 600 patiënten behandelen. De behandeling zal hand in hand gaan met wetenschappelijk onderzoek.